Aanbod
CGT
CGT staat voor cognitieve Gedrags Therapie en gaat dus over je denken. Het gaat er van uit dat hoe je denkt, zo ga je je voelen en hoe je je voelt, zo ga je je gedragen. En zo ontstaat een cirkel.
Bij CGT gaan we samen op zoek naar denkpatronen en irrationele gedachten. Die gedachten gaan we dan vervangen door wel helpende gedachten.
Iedereen heeft trouwens wel last van denkfouten. Dat is heel gewoon en zonder extreem last te hebben, is het goed zo nu en dan onderhoud te plegen op je manier van denken. Bekende voorbeelden zijn de vraag of je glas altijd half vol of half leeg is. Of vul je graag in voor een ander zonder te toetsen (kan je gedachten lezen).
EFT
EFT staat voor Emotion Focused Therapy. Het is ontwikkeld door Sue Johnson als relatietherapie en inmiddels de meest onderzochte vorm van relatietherapie en in onderzoek bewezen effectief. In EFT gebruik je emoties als ingang om elkaar te gaan begrijpen.
In relaties die onder druk staan, gaan partners vaak op elkaars zwakke punten drukken, waardoor de actie-reactie patronen escaleren en partners zich niet meer veilig voelen bij elkaar. Door de patronen zichtbaar te maken, kan begrip ontstaan en uit begrip voor de ander kan je die ander dan iets gunnen. Maar ook jezelf: wat gun je jezelf? Pas als je kan aangeven waar je behoefte aan hebt, kan een ander iets voor je betekenen.
In relatietherapie o.b.v. EFT gaan we samen negatieve interactiepatronen ontrafelen opdat ieder zijn/haar deel kan zien en begrijpen. Als je dat ziet, dan kan je elkaar ook beter begrijpen en zien waar je elkaar onbedoeld pijn doet. Inzicht geeft overzicht en ruimte voor mildheid en zo kan een echte verbinding (weer) ontstaan. In de sessies oefen je om naar elkaar uit te spreken wat je voelt en wat je nodig hebt.
EFT INTERACTIECIRKEL
Narratieve Therapie
Bij narratieve therapie maken we samen we een levenslijn, van geboorte tot nu. Op die levenslijn plaatsen we voor de prettige periodes een symbool dat jij als prettig ervaart (bijv. een bloem, maar het kan ook een zeilboot zijn). En ook plaatsen we aantal “stenen” van moeilijke gebeurtenissen in je leven. Indien gewenst/nodig kunnen we nog speciale symbolen voor rouw/verlies plaatsen en voor gewelddadige gebeurtenissen. Zo ontstaat een overzicht van je leven.
Vervolgens gaan we de levenslijn chronologisch doorwerken, waarbij we stilstaan bij elk geplaatst symbool.
Van elke sessie wordt een verslag gemaakt in de ik-vorm in de verleden tijd. Bij het volgende gesprek wordt het verslag voorgelezen en bekeken of er andere manieren zijn om ernaar te kijken. Aan het eind van het traject worden alle verslagen samengevoegd en ontstaat een levensverhaal.
Narratieve therapie helpt om rode draden in je leven te ervaren en ze op een helpende manier een plek te geven.
Mindfulness
Heb je vaak geen aandacht voor wat je aan het doen bent; ben je met gedachten ergens anders? Loop je naar je naar een collega en weet je niet meer wat je wilde zeggen/vragen? Én ervaar je dat je moeilijk van het moment kan genieten? Dan is mindfulness wat voor jou.
Mindfulness wordt op veel manieren aangeboden: vaag en minder vaag. Ik zie mindfulness als aandachtgerichte cognitieve therapie dat je helpt om meer/langer in het hier-en-nu te zijn en je aandacht te richten op zaken die je aandacht verdienen/nodig hebben. Daar horen ook onprettige gevoelens of gedachten bij. Die horen erbij en je leert dat die er gewoon mogen zijn, zonder dat je er meteen iets mee moet doen.
Mindfulness verlaagt ook je stressniveau, want immers: stress bestaat niet in het nu (moment goed definiëren). Stress gaat altijd over iets in de toekomst of over iets uit het verleden.
Faalangsttraining
Faalangsttraining is een specifieke training gericht op het vergroten van je zelfvertrouwen en succeservaringen.
De training is een combinatie van cognitieve gedragtherapie (denken), gecombineerd met mindfulness en lichaamsgerichte componenten.
In de training leer je verschillende technieken en trainen we met wat voor jou het beste werkt. We oefenen eerst veilig samen en als dat goed gaat, gaan we samen in de buitenwereld oefenen en als laatste kan je het helemaal zelf!
Je leert theorie hoe dingen werken en wat er bij jou gebeurt, en je leert praktisch toepassen.
Onze training is dus niet alleen maar theorie, we gaan het ook DOEN!
Opvoedingsondersteuning
Bij de aankoop van de eerste de beste magnetron krijg je een handleiding meegeleverd. Kinderen krijg je zonder enige vorm handleiding. Natuurlijk bestaan er goede boeken, maar als die niet helpen en je loopt vast met de opvoeding van je kind(eren), dan bestaat er opvoedondersteuning.
Het kan zijn dat je vragen hebt over een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld hoe begeleid ik mijn kind met ADHD of autisme. Maar het kan ook zijn dat je kind gedrag vertoont waar je geen raad mee weet. Dan krijg je vaak van iedereen uit je omgeving een andere oplossing, waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Dan helpt een gesprek om het perspectief weer te kunnen zien.
Relatietherapie
Bij relatietherapie ligt de focus op het verbeteren van de onderlinge en onderliggende communicatiepatronen. Vanuit inzicht in ingesleten communicatiepatronen werken we aan het herkennen en erkennen van elkaars wensen, verlangens en behoeften in een relatie. Vervolgens gaan we samen de balans herstellen.
Tijdens de relatietherapie zullen we samen werken, maar ook individuele gesprekken voeren.
Daarbij maken we gebruik van EFT, Emotion Focussed Therapy, de therapievorm met de evidence based resultaten.
Partnerbegeleiding
Wanneer iemand uit een gezin (een systeem) iets mankeert, is de zorg en aandacht vaak volledig gericht op ‘de patiënt’ en is er geen aandacht voor de partner. De lichamelijke en/of psychische klachten of ziekte van je partner, hebben ook grote gevolgen voor jou als partner.
Hoe ga je om met …? Waar liggen jouw grenzen? Hoe help je jouw kwetsbare dierbare?
Allemaal vragen die je kan bespreken in een gesprek. Vaak zijn 1 of 2 inzichtgevende gesprekken al voldoende om handvatten te krijgen hoe je om kan en wil gaan met je partner.
Lichttherapie
Lichttherapie geef ik in de herfst/winter bij mensen die last hebben van een seizoensgebonden depressie (SAD) oftewel een winterdepressie. Maar de behandeling blijkt ook effectief bij stemmingsklachten, slaapproblemen en premenstruele stemmingsstoornis (PMSS).
Door lichttherapie wordt het melatonine gehalte in je bloed verlaagd waardoor je minder behoefte aan slaap hebt en je beter kunt functioneren. Daarom pas ik lichttherapie toe in de ochtend en het liefst in combinatie met een kort gesprek erna.
Hoe werkt het?
Je komt 5 tot 10 opeenvolgende dagen in de ochtend en krijgt dan 30 minuten lichttherapie en 15 minuten gesprek. Tijdens de eerste 30 minuten zit je voor een lamp die wit licht geeft met een sterke intensiteit van 10.000 lux. Je kan erbij lezen of muziek luisteren. Het is van belang dat het licht in je ogen kan vallen, maar je hoeft niet direct in de lamp te kijken. Het licht bevat geen ultraviolette straling is dus niet gevaarlijk voor je huid, zoals dat wel is bij een zonnebank. Na de 30 minuten bespreken we kort de dag en je gedachten erbij.
Bij gebruik van bepaalde medicatie, of aandoeningen is lichttherapie minder geschikt. Dat bespreken we tijdens het intakegesprek. Voorafgaand en na afloop evalueren we de behandeling.
Ik nodig je van harte uit een afspraak te maken.
Graag tot ziens bij Wings psychologie in Alphen aan de Rijn