Stressklachten
Je hebt vast al gegoogeld op stress en dan heb je gelezen over acute stress en chronische stress. Acute of kortdurende stress helpt je om op een constructieve manier door een plots probleem te komen. We spreken van chronische stress als je langdurig druk ervaart op het gebied van werk of privé en langdurige chronische stress kan ziek maken.
Als gevolg van stress ga je negatief denken en verandert ook je gedrag. Zo kan je situaties gaan vermijden of juist vaker dan gewoon het conflict opzoeken.
Vaak lukt het je nog best goed om redelijk te functioneren voor de buitenwereld, maar wanneer de klachten langer dan 3 maanden aanhouden, is het verstandig om er iets aan te doen.
De meest voorkomende klachten zijn
- Vermoeidheid
- Concentratieproblemen
- Korter lontje / snel prikkelbaar
- Slaapproblemen
- Vergeetachtig
- Snel geëmotioneerd zijn / huilbuien
- Nek- en rugklachten
- Hoofdpijn en maagpijn
- Overmatig piekeren
De klachten zoals hierboven beschreven zijn symptomen die ergens vandaan komen.
Wanneer we met elkaar in gesprek gaan, gaan we op zoek naar de oorzaak in plaats van alleen aan symptoombestrijding te doen.
Wat gaat er wel goed?
Hoe ga je om met problemen?
Wat doe je dan en wat levert je dat op?
Iedereen reageert anders op situaties en wat voor de één werkbaar is, kan voor een ander zwaar zijn. Dat is niet goed of fout, maar dat heeft te maken met het draagkrachtprincipe en iemands veerkracht.
En soms lopen zaken door elkaar. Dan ontstaat een kluwe van verschillende draden; de vraag is hoe je die bol uit elkaar haalt en aan welk draadje we het eerst gaan trekken.
Dat stress ongezond is, is algemeen bekend. Heb je last van langdurige stress/ chronische stress, wacht niet en ga ermee aan de slag!
Ik nodig je van harte uit een afspraak te maken.
Graag tot ziens bij Wings psychologie in Alphen aan de Rijn