Rouwverwerking
Rouwverwerking en verlies (van de huidige site plus aanvulling)
Rouwen gaat over loslaten en afscheid nemen omdat het niet anders kan. Het is een natuurlijk proces van omgaan en verwerking van verlies. Er zijn vele manieren rouwen en rouw is ook cultuurgebonden.
Soms stokt de verwerking echter. Dan lijkt alsof je stil blijft staan, alsof je alle veerkracht mist die je altijd bezat.
Veel gehoorde klachten bij vastgelopen rouwverwerking:
- heftige emoties van boosheid, verdriet en of angst (intern)
- wegstoppen van die emoties of juist vermijden van gevoel door overactief in het werk te duiken
- gevoel van machteloosheid of wanhoop
- last hebben van vermoeidheid
- ontstaan van lichamelijke klachten
- schuldig voelen
- gevoel van eenzaamheid
Naast natuurlijke rouwprocessen (die kunnen vastlopen), kan er ook sprake zijn van een traumatisch verlies (bijv. suicide, moord en doodslag, verkeersongevallen, aanslagen en rampen, vermissingen, Covid-19 overlijden). Bij traumatische rouw ervaar je langer dan een jaar na het verlies nog een pijnlijk verlangen naar of hevige emotionele pijn bij het denken aan de dierbare. Vaak is het bepalend voor wat je denkt, voelt en doet in het nu. Herken je jezelf in bovenstaande, neem dan contact op.
Onderzoek wijst ook uit dat behandeling helpt. Samen gaan we in gesprek om te zien wat voor jou werkt, want iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Basis van de gesprekken is evidence based behandeling (afhankelijk van soort rouw) aangevuld met zelfcompassie en vandaaruit werken we aan emoties – gedachten – lichamelijke klachten.
Ik nodig je van harte uit een afspraak te maken.
Graag tot ziens bij Wings psychologie in Alphen aan de Rijn