Angst
Soms heb je last van ongegronde angst(en). Dan weet je dat het niet logisch is, maar toch reageer je met angst op bepaalde situaties of raak je in paniek van bepaalde gebeurtenissen. Als het je dagelijks leven gaat beïnvloeden doordat je bijvoorbeeld die situaties uit de weg gaat, dan is het tijd om er iets aan te gaan doen.
Angst voedt angst….dat betekent dat de angst die je hebt ontwikkeld, niet vanzelf weggaat. Sterker nog: hoe vaker je een angstaanval hebt, hoe makkelijker ze weer komen. En angst kan zich ook uitbreiden naar andere gebieden of andere soorten angst.
Bij het behandelen van angst gaan we verder dan de uitdoving ervan. Samen gaan we op zoek naar de functie van de angst. Je kan namelijk elke angst uitdoven, maar als de functie ervan blijft bestaan, komt er gewoon een andere angst voor in de plaats. En dat wil je niet.
Veel voorkomende klachten zijn
- piekeren
- slecht slapen
- gespannen gevoel
- paniek
- kort lontje/prikkelbaarheid
- rusteloosheid
Er bestaan verschillende soorten angsstoornissen. Voorbeelden zijn separatieangst, agorafobie, specifieke fobie (angst voor iets specifieks als bloed of bepaalde dieren, vliegangst, claustrofobie), sociale angststoornis, paniekstoornis en gegeneraliseerde angststoornis.
Paniekaanvallen
Kenmerken van een paniekaanval zijn
- Hartkloppingen
- Transpireren
- Trillen of beven
- Gevoelens van ademnood
- Het gevoel naar adem te snakken
- Pijn op de borst
- Misselijkheid en/of buikklachten
- Gevoel van duizeligheid
- Koude rillingen/opvliegers
- Verdoofd gevoel of tintelend gevoel
- Derealisatie of depersonalisatie
- Vrees om zelfbeheersing kwijt te raken
- Vrees om dood te gaan
Paniekaanvallen komen ook (regelmatig) terug en in de tussentijd ben je bezorgd over toekomstige aanvallen.
Herken je deze klachten bij jezelf?
Neem dan vrijblijvend contact met mij op